Da li je zaista neophodno da krenete da pohađate časove od malena kako biste se uspešno bavili muzikom?

Muzika je aktivnost koju možete uvesti u svoju svakodnevicu bilo da ste mlađeg ili starijeg uzrasta. U muzici ima mesta za svakog. Sve što je potrebno je da imate dovoljno jaku želju, volju i motivaciju da potražite predavača koji će vam pomoći da se muzički edukujete i razvijete trajne veštine, značajne ne samo za vladanje određenim instrumentom ili scenskim nastupom, već i za bolji kvalitet života uopšte.

Nema žurbe, nema konkurencije koju treba pobediti niti očekivanja koja morate ispuniti. Muzika je strpljiva i uči strpljenju, a ljudski mozak je u stanju da uči nove stvari u bilo kom trenutku tokom celog života. Kada pričamo o razumevanju muzike, prednost može biti upravo to što ste stariji, mudriji i iskusniji, jer ćete moći bolje da percipirate samu suštinu muzike kao umetnosti. Kada razumete, brže učite.

Ljudi često vide korelaciju između toga koliko godina osoba koja se bavi pevanjem ili sviranjem nekog muzičkog instrumenta ima sa tim koliko jeste ili koliko bi dobra trebalo da bude u tome. Dok su, zapravo, godine iskustva i činjenica koliko dugo se ta osoba bavi muzikom svakako relevantnije. Godine posvećene muzici su daleko važnije od godina starosti. I zato se nemojte upoređivati sa nekim ko se bavi muzikom, čak i na profesionalan način, a ko je mlađi od vas, jer nikada ne znate koliko je godina, a samim tim i vežbe i truda uloženo da bi to tako izgledalo i zvučalo.

Vaš fokus treba da bude na sledeće tri stvari:

  1. Izaberite muzički žanr koji zaista volite i pravac u kojem želite da se razvijate, muzički stil za koji ste zaista zainteresovani i koji biste želeli da izvodite.
  2. Budite svesni da je potrebno uložiti određeni period svog slobodnog vremena u vežbanje onoga što ste prethodno naučili na času.
  3. Vežbanje znači posvetiti se detaljima, posvetiti pažnju onim delovima pesme ili kompozicije koje vam se čini teškim, one koje želite da izbegnete, jer se čine nesavladivim. Kada zaista možete uživati u svom izvođenju? Onda kada vam je sve lako! A lako će biti samo ako se posvetite vežbanjem svakog detalja. Jedino tako ćete voleti svaku notu koju izvodite, a to jeste suština.

Ako ste spremni na ovako iskren pristup muzici, ako ste spremni da prevaziđete ovakvu vrstu izazova koja će biti sastavni deo učenja muzike i procesa napredovanja, dostići ćete i jedan novi nivo samopouzdanja i udobnosti u sopstvenoj koži, koji će se ujedno odraziti i na vaš privatan život.

Zaključujemo da godine starosti definitivno ne bi trebalo da budu prepreka bilo kome u ostvarenju sopstvenih želja i snova.

Zato nemojte razmišljati o tome da li ste stari za bilo koji korak u svom životu.

Oslobodite um, muzika ne zna za ograničenja.