Mnoga istraživanja su pokazala da postoji jaka veza između muzike i uspeha u različitim aspektima života. Ovo mišljenje se ne bazira samo na konkretnom učenju kroz časove muzike, vec i na vrednostima i sposobnostima koje se kreiraju kroz proces sviranja nekog muzičkog instrumenta.

Važnost muzike se ne bazira na uživanju kada se čuje neka pesma, ona se razume tek kada se krene sa sviranjem nekog instrumenta. Postoji mnogo bitnih veština potrebnih za zivot koje se razvijaju kroz dodir sa muzikom. Sve što treba da uradite je da krenete sa časovima muzike i dopustite sebi da u potpunosti razvijete veštine koje mozda niste ni znali da posedujete.

Kroz ovaj blog predstavićemo vam neke od razloga zašto ljudi koji imaju dodir sa muzikom povećavaju svoje šanse za uspehom u životu.

1.Muzika ojačava vašu samouverenost i pospešuje kreativnost

Postoje jedinstvene metode kroz koje vam svaka sitnica na časovima muzike omogućava da izgradite i očvrsnete vaše samopouzdanje. Na primer, kada učite da svirate neku melodiju i na kraju je i savladate, to vam donosi osećaj zadovoljstva i upravo je to ono što u vama budi samopouzdanje.

Posledično, što više novih muzičkih koncepata naučite, bićete sve sigurniji, a to direktno vodi do poboljšanja kreativnosti.

2. Bolji osećaj za ritam

Osećaj za ritam je jako bitan ako se bavite pevanjem ili sviranjem nekog instrumenta, šta više, jedan je od najbitnijih elemenata tokom vašeg muzičkog usavršavanja.
Sa druge strane, ritam je jako bitan i u svakodnevnom životu, jer uči doslednosti i upravljanju vremenom. Kao muzičar, ne samo da ćete naučiti da pratite tempo, već ćete sigurno naučiti da svoje dane provedete što produktivnije.

3. Viši IQ

Određena istraživanja su se fokusirala na praćenje razvoja mozga dece koja su aktivni članovi muzičke škole i one dece koja nemaju dodirnih tačaka sa muzikom.

Primećeno je da postoji bolja moždana aktivnost u prvoj grupi, zbog pozitivnih efekata časova muzike na mozak i njegovo funkcionisanje.

Kada je reč o analitičkim sposobnostima i pismenosti, deca koja su imala neku vrstu muzičkog obrazovanja, imaju bolji preformans. Veštine stečene u muzičkoj školi takođe mogu povećati šanse za uspeh individualca tokom i nakon studiranja.

Baš iz ovog razloga, mnogi roditelji biraju muzičku školu kao vanškolsku aktivnost za svoje dete.

4. Veštine dobrog time management-a

Kada je reč o muzici, ona zahteva mnogo posvećenosti i vremena usmerenog ka vežbanju. Tajna svih uspešnih muzičara je količina vremena koje su posvetili u kreiranju nekog dela.

Deca upisana u muzičku školu od malena će razumeti važnost upravljanja vremenom na najbolji mogući nacin.

‘’Ključ je u tome da se ne troši vreme, već da se ulaže’’.

5. Veći nivo samokontrole

Tek kada počnete da učite teoriju muzike, shvatite da muzika zapravo nije tako laka kao što ste mislili u početku. Potreban je potpuni fokus na ono što radite.

Rad ruku i vaše misli uvek moraju da budu u harmoniji, kako bi to što izvodite imalo smisla, a samokontrola je naročito bitna kada se svira u bendu ili orkestru gde svi moraju biti usaglašeni.

Samokontrola je jedna od najbitnih vrednosti kojoj učii muzička skola, ujedno i jako važna za uspeh u svim sferama života.

Za uspeh u životu i muzici potrebno je mnogo različitih veština i karakteristika. Uspeh ne podrazumeva samo ono sto znate, vec i način na koji se predstavljate svetu.

Sve gore navedene vrednosti su jako važne, a one se usvajaju tokom odrastanja, s toga ne gubite vreme i upišite svoje mališane u školu muzike By Heart!