Učenje pevanja ili bilo kog muzičkog instrumenta jeste jedno od najuzbudljivijih i najvrednijih iskustava koje možete imati, bez obzira na godine starosti.

Svesni toga, želite da se upustite u muzičko putovanje, ali se pitate kojim putem da krenete? Gitara, klavir, pevanje… ?

U daljem tekstu bliže saznajte o mogućnostima koje vam u školi ’’BY HEART’’ pružamo.

Zašto GITARA?

Pre svega, gitara je pristupačan instrument. Osnove gitare je prilično lako savladati. Prvu ispravnu notu ili akord je moguće odsvirati još na samom početku bez poteškoća. Postoje neki osnovni akordi koje kada jednom naučite, moći ćete zapravo da svirate listu različitih pesama, jer dosta popularnih pesama koristi istu akordsku progresiju. Na gitari se možete izraziti kroz različite stilove: bluz, rok, pop, soul, folk, rege ili klasičnu muziku. Možete svirati solo ili gitaru koristiti kao instrument za harmonizaciju, prateći instrument, ali i u okviru različitih ansambala poput rok i džez bendova, horova, mjuzikla. Pored toga što je zabavno, na ovaj način razvijate samopouzdanje i timski duh, osećaj za solidarnost i saradnju.

KLAVIR je instrument čiji je izgled i zvuk poznat svima

Crno-bele dirke, raspoređene su tako da svaka ima svoj jedinstven ton. Za razliku od drugih instrumenata, recimo violine ili flaute, kada klavir svirate sami, možete da svirate više nota u isto vreme, kao i komade sa složenim i bogatim harmonijama. Ovo ga čini dinamičnim solo instrumentom. Međutim, klavir zvuči prelepo i uz druge instrumente. Samu intonaciju reguliše klavir štimer, omogućavajući svakoj noti da zvuči skladno, bez obzira na nivo vaših veština sviranja. Jedan od benefita sviranja klavira je i razvijanje držanja, spretnosti i koordinacije ruku. Možda zvuči jednostavno da je za sviranje klavira potrebno pritisnuti pravu dirku u pravo vreme, ali da biste izveli neku složeniju kompoziciju sa velikom preciznošću, ispravnom tehnikom, na određenom umetničkom nivou, ipak je potrebno uložiti vreme u višegodišnju muzičku edukaciju.

Kurs PEVANJA

Kurs PEVANJA počinje opuštanjem kroz vežbe disanja, osvešćivanja tela, emocija i sluha. Instrument sa kojim smo rođeni zahteva da se pažljivo okrenemo sebi, to nam omogućava da otkrijemo vokalnu tehniku, tehniku izvođenja, fokus, pravilnu artikulaciju. Kao rezultat, javlja se  pozitivan uticaj na razvoj govornih veština, veština čitanja, disanja. Ono što naučite na ovom kursu možete primeniti ne samo na sviranje drugih instrumenata, već i na svoj svakodnevni život. Pored znanja o različitim tehnikama, visokim i niskim tonovima, naučićete i kako da prezentujete sebe. Pomoću časova pevanja naučićete da izrazite jedinstvenost svoje ličnosti i tako izgradite bolju konekciju sa drugima ili publikom. Kao prvi kontakt sa muzikom, slušanje i pevanje različitih melodija postavlja osnove za kasnije, suštinsko razumevanje muzike.

DEČIJI HOR

Postoje različite vannastavne aktivnosti za decu, ali zašto baš izabrati dečiji hor?

Ovaj kurs se preporučuje deci za prvi kontakt sa muzikom. Na časovima dečijeg hora kreira se okruženje za razvoj osećaja zajedništva, pripadnosti, timskog duha, želje za druženjem i zajedničkim stvaranjem. Deca se kroz različite teme pesama edukuju, stiču nova saznanja, razvijaju maštu, sluh i pokret. Pravilno disanje, dikcija i tehnika glasa su veštine koje polaznici ovog kursa uče, razvijaju i dalje usavršavaju.

MUZIČKO OPISMENJAVANJE ne ograničava, već oslobađa

Pomaže vam da uočite i razumete strukturu muzičkog dela, što vam dalje omogućava da bolje razumete kompoziciju u celosti. Važnost muzičkog opismenjavanja se ogleda u bržem procesu učenja i savladavanja različitih žanrova muzike. Učenje nota je kao učenje novog jezika. Što ga pre naučite, moći ćete da komunicirate i izrazite sopstvene ideje. Muzičko opismenjavanje vam, dakle, omogućava da se bavite i komponovanjem. Koristeći note, ritmički ćete biti precizni i usaglašeni sa drugima koji sviraju sa vama. Čak ćete bolje i zapamtiti muzičko delo i izvesti ga napamet, ukoliko prethodno naučite da muziku čitate iz nota. Kroz proces muzičkog opismenjavanja, učite se vežbi, disciplini. Učite da sagledate i druge kulturološke aspekte; širite znanje i upotpunjujete sliku o periodu određenog stila koji izučavate.

Ovo su samo neki od benefita i razloga zašto muzičko opismenjavanje treba da bude neizostavan deo vaše muzičke edukacije.

Ako želite da saznate više o kursu koji vas zanima (gitara, klavir, pevanje, dečiji hor ili muzičko opismenjavanje) ili dobijete detaljnije informacije o kursevima pojedinačno, kontaktirajte nas.